בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי ולאחר הקמת המדינה, ייצור שלטי הרחובות מאמייל בוצע על ידי מספר יצרנים מקומיים וחלקית גם בהזמנה מחו"ל. אחד המפעלים הבולטים בתחום היה מפעל "כוכב" בתל אביב, שהתמחה בעבודות אמייל ובייצור שלטים מסוגים שונים.
מפעל כוכב – חלוץ האמייל בארץ
מפעל "כוכב" נוסד על ידי יזמים יהודים בתל אביב והתמקד בעבודות אמייל תעשייתיות. המפעל ייצר שלטי רחובות, שלטי פרסום ושלטים לבית ולעסקים. מוצריו התאפיינו בעמידות גבוהה ובאסתטיקה ייחודית, ששמרה עליהם בולטים ונעימים לעין גם שנים רבות לאחר ייצורם.
שלטי אמייל מתקופת המנדט הבריטי
בתקופת המנדט הבריטי, חלק משלטי הרחובות יוצרו בישראל, בעוד אחרים הוזמנו ממדינות אירופה, בעיקר מבריטניה ומגרמניה. הסגנון המוכר של האותיות הלבנות על רקע כחול עמוק (או אדום בכבישים ראשיים) היה חלק מסגנון עיצובי אחיד שהבריטים הנהיגו במושבותיהם.
לאחר קום המדינה
לאחר הקמת מדינת ישראל, ייצור השלטים המקומי התפתח, ומפעלים נוספים נכנסו לתחום. מפעלים קטנים, לצד בתי מלאכה עירוניים, עבדו עם רשויות מקומיות להפקת שלטי רחובות, שלטי שם ומספרי בתים.
עם הזמן, השימוש באמייל פחת בשל העלויות הגבוהות של החומר והעבודה, והוא הוחלף בשלטי פח או פלסטיק. עם זאת, שלטי האמייל הישנים עדיין נשארים עדות חיה לאומנות ולמסורת של תקופה שעברה.
שלטי אמייל כמורשת
שלטי האמייל הפכו לחפץ אספנות מבוקש, וניתן למצוא אותם כיום בשווקי עתיקות, מוזיאונים ואפילו בבתים פרטיים. ישנן יוזמות שימור בערים שונות, כמו תל אביב וירושלים, שבהן שלטי אמייל מקוריים משוחזרים או נשמרים כחלק מהנוף העירוני.
Comments